Ludzie wyczuwają zapach choroby już na wczesnych jej etapach
24 stycznia 2014, 11:15Ludzie są w stanie wyczuć zapach choroby u jednostek, których układ odpornościowy stał się bardzo aktywny po wstrzyknięciu toksyny. Co więcej, udaje im się to w pierwszych godzinach czyjejś ekspozycji na substancję.
Probiotyki ograniczają gromadzenie tłuszczu w wątrobie
21 lipca 2014, 13:00Jedzenie probiotyków przez 30 dni zmniejsza akumulację tłuszczu w wątrobie - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Grenadzie.
Lecznicza moc przytulania
30 grudnia 2014, 13:41Przytulanie pomaga chronić przed stresem oraz infekcjami.
Insulinooporność zwiększa ryzyko alzheimera
28 lipca 2015, 11:09Amerykańscy naukowcy natrafili na silny związek między insulinoopornością a pogorszeniem funkcjonowania pamięciowego. Zwiększa to ryzyko choroby Alzheimera.
Upośledzenie funkcji poznawczych u osób ze stopą cukrzycową
7 grudnia 2015, 12:37U osób ze stopą cukrzycową występuje upośledzenie funkcji poznawczych.
Zoolog: kwestia kleszczy staje się problemem psychologicznym
20 lipca 2016, 05:50Zmiany klimatyczne, głównie ciepłe zimy, przyczyniają się do zwiększenia liczebności kleszczy - wskazuje większość naukowców. Kwestia kleszczy, choć poważna, jest jednak często wyolbrzymiana i powoli staje się problemem psychologicznym - mówi zoolog Krzysztof Dudek.
Związek z cykorii na choroby neurodegeneracyjne
11 stycznia 2017, 06:47Kwas cykoriowy (CA), który występuje nie tylko w cykorii podróżnik, ale i jeżówce purpurowej, sałacie czy mniszku, może pomóc w redukowaniu zaburzeń pamięci związanych z chorobą Alzheimera (ChA).
Nieprawidłowości dotyczące glikolizy prowadzą do alzheimera?
8 listopada 2017, 12:13Po raz pierwszy natrafiono na powiązania między nieprawidłowościami metabolizmu glukozy w mózgu i liczebnością/wielkością blaszek beta-amyloidu i splątków neurofibrylarnych, a także początkiem choroby Alzheimera (ChA).
Wyodrębniono 5 typów cukrzycy
2 marca 2018, 13:11Zespół badaczy z Centrum Diabetologii Uniwersytetu w Lund oraz fińskiego Instytutu Medycyny Molekularnej zaproponował nową klasyfikację cukrzycy, która uwzględnia podział cukrzycy typu 2. na kilka podtypów.
Peptydy do walki z amyloidem
14 sierpnia 2018, 11:16Niemieccy naukowcy opisali nową klasę peptydów makrocyklicznych (MCIPs), które skutecznie hamują tworzenie blaszek amyloidowych.